Greek versionEnglish version
School of English LOGO

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

School of English LOGO

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.

School of English slide 0
School of English slide 1
School of English slide 2
School of English slide 3
School of English slide 4
School of English slide 5
School of English slide 6
School of English slide 7
School of English slide 8
School of English slide 0
School of English slide 1
School of English slide 2
School of English slide 3
School of English slide 4
School of English slide 5
School of English slide 6
School of English slide 7
School of English slide 8

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Σε αυτή την ενότητα, που θα ανανεώνεται τακτικά, αναρτώνται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα.

Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 7/2/2018

Γενικά

Αν υπερβεί κανείς τα απαιτούμενα ECTS θα υπάρξει κάποιο θέμα; Έχω προγραμματίσει πόσα και ποια μαθήματα θα επιλέξω για να συμπληρώσω τα απαιτούμενα 240 ECTS, αλλά θα ήθελα να κάνω και μία ερευνητική ή/και διπλωματική εργασία, πράγμα που θα μου αυξήσει τις πιστωτικές μονάδες.

Μπορείς να υπερβείς τα 240 ECTS/ΠΜ κατά 12 ΠΜ το πολύ. Μπορείς δηλαδή για βελτίωση βαθμού να αντικαταστήσεις κατά μέγιστον δύο ελεύθερες επιλογές των 6 ΠΜ η καθεμία με δύο άλλες αντίστοιχων ΠΜ στις οποίες έλαβες καλύτερη βαθμολογία έχοντας βέβαια εξασφαλίσει ότι έχεις συμπληρώσει σωστά τις ‘ομάδες’ σου.

Τι ισχύει για τις ΠΜ των ξένων γλωσσών;

Το Τμήμα Αγγλικής (στη συνεδρίασή 438/19.10.2017), συζήτησε το ζήτημα των μαθημάτων ξένων γλωσσών τα οποία, λόγω των μειωμένων πιστωτικών μονάδων που προσφέρουν (2 ΠΜ), αποτελούν πρόβλημα για πολλούς/πολλές από εσάς που παίρνετε τα μαθήματα αυτά και δεν μπορείτε να συμπληρώσετε εύκολα το κενό που αφήνει στο πρόγραμμά σας. Το Τμήμα αποφάσισε να ακολουθήσει την πρακτική πολλών άλλων τμημάτων του ΑΠΘ, σύμφωνα με την οποία τα μαθήματα αυτά δεν υπολογίζονται στις απαιτούμενες ΠΜ για τη λήψη του πτυχίου, ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα διπλώματος. Κατά συνέπεια, από το Εαρινό Eξάμηνο 2017-18, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μαθήματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται μόνο στο παράρτημα διπλώματος, χωρίς να υπολογίζονται στις ΠΜ ή στη βαθμολογία του πτυχίου.
Όσοι/όσες έχουν κατοχυρώσει ΠΜ από ξένες γλώσσες κατά τα προηγούμενα εξάμηνα, τις διατηρούν ως έχουν. Αν όμως σου έχουν μείνει εκκρεμότητες με τις ξένες γλώσσες, δηλ. αν δεν έχεις περάσει κάποιο/α επίπεδο/α, θα πρέπει να πάρεις αντί αυτού/ων κάποιο/α μάθημα/τα ελεύθερης επιλογής των 6 ΠΜ.

Τι είναι και ποιους αφορά η κατ’ εξαίρεση εξέταση;

Η κατ’ εξαίρεση εξέταση αφορά φοιτητές/τριες στο 9ο εξάμηνο σπουδών και άνω. Σας δίνει τη δυνατότητα να εξεταστείτε κατ’ εξαίρεση σε μαθήματα που ακόμα χρωστάτε. Ο κατάλογος των μαθημάτων που εμπίπτουν σε αυτή τη διαδικασία συστήνεται κάθε φορά που ανακοινώνεται κατ’ εξαίρεση εξέταση, καθώς η διεξαγωγή της ή όχι αποφασίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής στην κατ’ εξαίρεση εξέταση ανακοινώνονται στις αρχές του εξαμήνου. Σημειώνεται πως στην κατ’ εξαίρεση εξέταση του Σεπτεμβρίου συμμετέχουν και όσοι ολοκλήρωσαν τα οκτώ εξάμηνα σπουδών τον αμέσως προηγούμενο Ιούνιο, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου τα άτομα αυτά είναι πλέον στο ένατο εξάμηνο.

Τι είναι και ποιους αφορά η επαναληπτική εξέταση υποχρεωτικών (ΕπΕξΥ)

Για τους εισακτέους από το 2015-16 και μετά που διανύουν το 2ο έτος σπουδών τους και εξής, ισχύει ότι μπορείτε υπό προϋποθέσεις να εξεταστείτε σε κάποιο Υ μάθημα, χωρίς να ξαναεγγραφείτε σε αυτό. Οι προϋποθέσεις είναι: (α) η διαδικασία δε γίνεται αυτόματα. Πρέπει δηλαδή να δηλώσεις συμμετοχή στην ΕπΕξΥ σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου, (β) θα πρέπει να είχες στο παρελθόν εγγραφεί στο Υ στο οποίο θέλεις να εξεταστείς, (γ) μπορείς να δηλώσετε όποιο Υ, αρκεί να προσφέρεται το εξάμηνο που διανύεται, δηλ. δεν μπορείς να δηλώσεις στο ΧΕ υποχρεωτικό που θα προσφερθεί το ΕΕ και αντιστρόφως, και (δ) μπορείς να εξεταστείς κατά μέγιστο σε 2 Υ μαθήματα ανά εξάμηνο. Αν τα Υ δεν είναι εργαστηριακά, τότε δεν τίθεται άλλος περιορισμός. Αν όμως το Υ είναι εργαστηριακό, τότε μπορείς να εξεταστείς μόνο εφόσον πληροίς τις άλλες προϋποθέσεις (παρουσίες, εργασίες κτλ.).

Οριστικό κλείσιμο δηλώσεων

Στην αρχή κάθε εξαμήνου γίνονται γνωστές οι ημερομηνίες ηλεκτρονικών δηλώσεων μαθημάτων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, δε θα γίνονται αλλαγές παρά μόνο για διόρθωση τυχόν λαθών και μόνο για διάστημα μιας εβδομάδας. Από το χρονικό σημείο αυτό και εξής, οι δηλώσεις κλείνουν οριστικά χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης.

ΠΠΔΕ

Τι χρειάζομαι για το ΠΠΔΕ;

Συμβουλέψου την ιστοσελίδα του ΠΠΔΕ. Να θυμάσαι ότι επιλέγεις ΕΝΑ μάθημα από το Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής (συγκεκριμένη ενότητα μαθημάτων), ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα προέρχονται από το δικό μας Τμήμα.

Μπήκα στη Σχολή κατά το Ακαδ. έτος 2013-14 (ή κατά το 2014-15). Προκειμένου να διδάξω, μετά την αποφοίτησή μου, στη δημόσια εκπαίδευση, χρειάζεται να έχω ΠΠΔΕ;

Όχι, λόγω τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017. Συγκεκριμένα: «Άρθρο 83, παρ. 13: Στο τέλος του άρθρου 2 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: 8. Δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 όσοι εισήχθησαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 σε καθηγητικές σχολές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (Α΄ 267)». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απαίτηση για ΠΠΔΕ ισχύει πλέον για όσους εισήχθησαν από το ακαδ. έτος 2015-2016 και μετά.

Άτομα από μετεγγραφή

Τι ισχύει για τους νέους φοιτητές (π.χ. από μετεγγραφή) που ξεκινούν τις σπουδές τους στο Τμήμα καθυστερημένα;

Οι φοιτητές αυτοί μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα υποχρεωτικά μαθήματα του Α΄ εξαμήνου που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εργαστηριακά, δηλαδή δεν έχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και εργασίες. Τα εργαστηριακά μαθήματα θα πρέπει να τα πάρουν σε μετέπειτα στάδιο των σπουδών τους.

Επιλεγόμενα Μαθήματα

Τι γίνεται αν πάρω μάθημα επιλογής από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής που δε συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα Ι ‘Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής’;

Το μάθημα αυτό λογίζεται ως απλό επιλεγόμενο, δηλαδή δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως το ένα απαραίτητο για το ΠΠΔΕ μάθημα από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής.

Τι γίνεται αν έχω ήδη πάρει μάθημα από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής που συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα Ι ‘Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής’ και θέλω να πάρω ένα ακόμα από την ίδια ενότητα;

Τότε το πρώτο μάθημα προσμετράται ως το ένα απαραίτητο για το ΠΠΔΕ μάθημα από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ενώ το δεύτερο λογίζεται ως απλό επιλεγόμενο.

Η ερώτησή μου αφορά τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής. Παίζει κάποιο ρόλο ο τομέας απ’ τον οποίο προέρχονται; Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι όλα γλωσσολογικά;

Tα μαθήματα ελεύθερης επιλογής μπορεί να είναι από οποιονδήποτε Τομέα του Τμήματός μας ή και από άλλο Τμήμα της Φιλοσοφικής με συναφές αντικείμενο ή από το Παιδαγωγικό (αρκεί να πιστώνονται με 6 ΠΜ). Απλά έλεγξε ότι έχεις καλύψει σωστά τις υπόλοιπες «ομάδες», μαθημάτων σύμφωνα με τα κριτήρια αποφοίτησης της χρονιάς εισαγωγής σου.

Πρέπει να ακολουθώ πιστά το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει ο ΟΣ του έτους μου; Για παράδειγμα, μπήκα στη Σχολή το 2015 και στο ενδεικτικό πρόγραμμα που παραθέτει ο ΟΣ μου για το ΣΤ΄ εξάμηνο παρουσιάζονται ως επιλογές μαθήματα με κωδικό Γλ- και Λογ-. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ στο ΣΤ΄ εξάμηνο να πάρω επιλεγόμενο με κωδικό ΜΔΣ;

Όχι, μπορείς. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Αυτό σημαίνει ότι, ως προς τις ελεύθερες επιλογές, το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο και ουσιαστικά διαμορφώνεται από τον κάθε φοιτητή, όπως επιθυμεί, αρκεί τα επιλεγόμενα μαθήματα να πιστώνονται με 6 ΠΜ (δες και προηγούμενο ερώτημα). Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τα υποχρεωτικά, αφού σε αυτά εγγράφεστε αυτόματα κατά αλφαβητική σειρά. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα υποχρεωτικό που προσφέρεται στο χειμερινό εξάμηνο με ένα άλλο που προσφέρεται στο εαρινό εξάμηνο κατά βούληση.

Πρακτική Άσκηση

Θα ήθελα να διευκρινίσω αν πρέπει να ξαναδώσω το competence test για την πρακτική άσκηση καθώς το πέρασα πέρυσι αλλά θα κάνω αίτηση τώρα για πρακτική.

Όπως αναφέρεται στις πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση στην ιστοσελίδα του Τμήματος, η επιτυχής εξέταση στο τεστ κατοχυρώνεται και για επόμενα εξάμηνα, βλ. εδώ.

Με πόσες μονάδες πιστώνεται η πρακτική άσκηση και τι ισχύει για τους εισαχθέντες 2014-15 και νωρίτερα;

Η πρακτική άσκηση μέχρι και το έτος εισαγωγής 2014-15 πιστώνεται με 6 ΠΜ. Έτσι, για τους εγγεγραμμένους μέχρι και 2014-15, ισχύει η δήλωση της πρακτικής άσκησης , που γίνεται αφού βγουν τα αποτελέσμα του τεστ (για τη διαδικασία βλ. εδώ) και 5 μαθήματα των 6 ΠΜ έκαστο μέσω του sis.auth.gr. Για τους εισαχθέντες από το 2015-16 και μετά, η πρακτική άσκηση πιστώνεται με 12 ΠΜ.

Σύμβουλοι Σπουδών

Γνωρίζω ποιες/ποιοι είναι οι Σύμβουλοι Σπουδών κατά το τρέχον έτος. Μπορώ να επικοινωνήσω μέσω email απευθείας μαζί τους;

Όχι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα , όπου ζητούνται και ορισμένα στοιχεία σου τα οποία επιτρέπουν στις/στους Συμβούλους να σου απαντήσουν πιο κατατοπιστικά.

Τι ερωτήματα μπορώ να απευθύνω στο/στη Σύμβουλο Σπουδών;

Η εμπειρία δείχνει ότι 3 στα 4 ερωτήματα που τίθενται, απαντώνται ήδη μέσω προσεκτικής ανάγνωσης των σχετικών ενοτήτων της ιστοσελίδας του Τμήματος (ανακοινώσεις, ΟΣ, ΠΠΔΕ, Πρακτική Άσκηση, FAQ) ή μιας επίσκεψης/επικοινωνίας με τη Γραμματεία. Καλό είναι λοιπόν να έχουν ελεγχθεί όλα τα παραπάνω προτού απευθύνεις ερώτημα. Θέματα που δεν καλύπτονται (εύκολα) αλλού και μπορείς να ζητήσεις τη γνώμη των Συμβούλων, αφορούν σε θέματα μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφιών ή άλλων ειδικών περιπτώσεων (π.χ. ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι φοιτητές).

Τι πρέπει να έχω μαζί μου σε περίπτωση επίσκεψης στο/στη Σύμβουλο Σπουδών;

Πρέπει να έχεις ελέγξει τα κριτήρια αποφοίτησης του έτους εισαγωγής σου και να έχεις συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα με τα μαθήματα και τα στοιχεία που ζητούνται.